banner
Home 9 home

home

Κορωνοϊός 2020: Update από τη Γερμανία

Πολλοί φίλοι στην Ελλάδα μας ρωτούν εδώ στη Γερμανία, αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι τόσο αυστηρά όπως εκεί. Η απάντηση είναι σαφής: Αντικειμενικά δεν είναι τόσο αυστηρά. Και ούτε, μάλλον, θα φτάσουν σε αυτόν τον βαθμό. Μόνο τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και άλλα τέτοια μαγαζιά και σύλλογοι είναι κλειστά. Όλα τα άλλα είναι κανονικά ανοιχτά. Και από το σπίτι βγαίνουμε φυσιολογικά όπως πριν, όσο θέλουμε, χωρίς ελέγχους, κωδικούς ή περιορισμό.

Από την άλλη, τα μέτρα είναι το ίδιο αυστηρά με την Ελλάδα ως προς την υποκειμενική τους αίσθηση. Ο κόσμος εδώ τα εκλαμβάνει σαν κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία, όπου δεν υπήρχε δημοκρατία και οι πολίτες έπρεπε να είναι υποταγμένοι. Οι Γερμανοί, και γενικά οι δυτικοί Ευρωπαίοι, δεν είχαν ποτέ υποστεί τέτοιους περιορισμούς από τα τέλη του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου και μετά. Θεωρούν μεγάλο ιδανικό την προσωπική τους ελευθερία. Γι’ αυτόν τον λόγο, όλον αυτόν τον καιρό οι πολιτικοί υπογραμμίζουν ότι “σέβονται το αγαθό της προσωπικής ελευθερίας των πολιτών” και ότι “τα μέτρα αυτά είναι απολύτως αναγκαία και προσωρινά”. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο, ότι τα μέτρα δεν αναφέρονται σε πόσα άτομα θα έχει καλεσμένους κάποιος μέσα στο σπίτι του. Και αυτό, διότι ο θεσμός της προσωπικής κατοικίας είναι “ιερός” και το κράτος με βάση το σύνταγμα απαγορεύεται να ορίζει το πώς θα ζει κάποιος μέσα στο σπίτι του. Αυτό, βέβαια, όσο δεν παρενοχλεί με θορύβους, άσχημες μυρωδιές κλπ. τους γείτονές του.

Πώς κινούνται τα νούμερα; Εδώ στη Γερμανία τα κρούσματα είναι ακόμα υψηλά. Ωστόσο, εδώ και μερικές μέρες άρχισαν να μειώνονται. Θα χρειαστεί, πάντως, κανέναν μήνα για να φτάσει σε ανεκτά επίπεδα.

Αυτό που έχουν αλλάξει, βέβαια, είναι ότι, ενώ ο αριθμός των τεστ δεν έχει μειωθεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές του WDR5 εδώ και μια εβδομάδα κάνουν τεστ μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν φανερά συμπτώματα. Δεν κάνουν, δηλαδή, τεστ σε περιπτώσεις απλού συναχιού κλπ.

Πάντως, το σημαντικότερο κριτήριο είναι ο αριθμός των θανάτων. Δείχνει και αυτός να ακολουθεί με διαφορά φάσης δύο εβδομάδων την αντίστοιχη καμπύλη των κρουσμάτων.

covid_2020-11-22_12-33-40

Οι κλινικές και οι ΜΕΘ στο κρατίδιο όπου μένω, στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία (NRW), είναι ακόμα καλά ως προς την πληρότητά τους. Έχουν σχεδόν γεμίσει στην περιοχή της Κολωνίας, αλλά οι ασθενείς μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες εκεί κοντά. Γενικά, όπως πηγαίνει η κατάσταση δεν αναμένεται η πληρότητά τους να φτάσει στο μέγιστο.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα δώσει οικονομική βοήθεια στους επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Όμως, αυτή θα δοθεί κατά την Άνοιξη. Και πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες που εργάζονταν στον κλάδο της γαστρονομίας και σε άλλες τέτοιες εργασίες είναι αναγκασμένοι να επωμιστούν το οικονομικό βάρος των μέτρων.

Ένα πρόβλημα, το οποίο είναι διεθνές, είναι και οι “αρνητές του Κορωνοϊού”. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ιός δεν υπάρχει. Όταν, ύστερα από καιρό, τα πειστήρια γίνουν τόσο δυνατά, ώστε να μην μπορούν να τα αγνοήσουν, τότε υποστηρίζουν ότι “υπάρχει μεν, αλλά δεν είναι και τόσο σοβαρός δε”. Ή ότι “ο ιός είναι κρατικό κατασκεύασμα, για να ελέγξει τον κόσμο” και άλλα τόσα ευτράπελα. Εκείνο που μου προκαλεί πάντα γέλιο είναι η άποψη, πως “ο ιός είναι κατασκεύασμα του Μπιλ Γκέιτς, για να μας βάλει τσιπάκια 5G μέσω των εμβολίων”. Αλλά και το άλλο με το “οι μάσκες έχουν τσιπάκια 5G”, είναι απίστευτα αστείο. Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, το ποσοστό όλων αυτών των ομάδων κυμαίνεται κοντά στο 33%, δηλαδή ο ένας στους τρεις πολίτες. Μια αιτία του φαινομένου είναι ότι οι ειδήσεις για θεωρίες συνωμοσίας μεταδίδονται στα κοινωνικά μέσα και στο twitter περίπου πέντε φορές γρηγορότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες έγκυρες ειδήσεις. Άλλοι λόγοι γι’ αυτό είναι το φαινόμενο Dunning – Kruger, αλλά και η ελλιπής μόρφωση των πολιτών πάνω στο πώς να αναγνωρίζουν μη έγκυρες ή παραπλανητικές ειδήσεις στο ίντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα δώσει οικονομική βοήθεια στους επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Όμως, αυτή θα δοθεί κατά την Άνοιξη. Και πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες που εργάζονταν στον κλάδο της γαστρονομίας και σε άλλες τέτοιες εργασίες είναι αναγκασμένοι να επωμιστούν το οικονομικό βάρος των μέτρων.

Επίλογος – Συμβουλή:

Γι’ αυτό, προσέξτε την υγεία σας. Πριν μπείτε στην τράπεζα, φορέστε μάσκα. Όταν θα βάζετε τα χαρτονομίσματα στους σάκους να φοράτε γάντια και να φροντίσετε να καθαρίσετε με οινόπνευμα όλα τα μέρη που ακουμπήσατε για να προστατεύσετε τους επιθεωρητές μετά. Όταν οι αστυνομικοί θα θελήσουν να έρθουν κοντά σας, εσείς αρνηθείτε ευγενικά, υπενθυμίζοντάς τους τα μέτρα του social distancing και κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από αυτούς. Αν δεν είναι και τόσο ευγενικοί, εσείς κάντε τον Κινέζο (από την Γουχάν) και ξεροβήξτε. Μόνο μην το παρακάνετε, γιατί θα νομίσουν ότι πάσχετε, οπότε θα αναγκαστούν να σας επιβάλλουν Ελληνικό lock down. Το οποίο είναι χειρότερο από φυλακή. Γιατί ούτε από το σπίτι σας θα μπορείτε να βγείτε ούτε τα χρήματα που έχετε θα μπορείτε να ξοδέψετε. Και το χειρότερο: Δεν θα ξέρετε πότε θα λήξει όλο αυτό, εν αντιθέσει με τους ισοβίτες στη φυλακή, οι οποίοι ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα βγουν έξω (ειδικά αν είναι κουμπάροι).

Youtube: Μικρά κωμικά κανάλια για μεγάλο κάψιμο!

Στο youporn YouTube μπορεί κανείς να βρει ενδιαφέρουσες κωμικές δημιουργίες. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ σε μερικά κανάλια που μου αρέσουν, γεμάτα πρωτότυπες ιδέες, αρκετή έμπνευση και ενίοτε καλή καφρίλα.

  1. TomSka (https://www.youtube.com/Tom/videos)

 

… to be continued

Η λίστα αυτή, όπως και το παρόν άρθρο, θα ανανεώνεται συνεχώς.

Ξαναχτύπησε ο γκαζοφονιάς του Άαχεν!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι υπάλληλοι της τροχαίας στο Άαχεν της Γερμανίας, όταν εξέτασαν τις φωτογραφίες που λήφθηκαν πριν μερικές εβδομάδες από μια οδική κάμερα της περιοχής. Στις φωτογραφίες φαίνεται ξεκάθαρα να οδηγεί το ξέφρενο όχημα ο διαβόητος και αδίστακτος “γκαζοφονιάς του Άαχεν”. Ανεπίσημες πληροφορίες τον ήθελαν τώρα πια να βρίσκεται στην Ελλάδα, και μάλιστα στην εθνική οδό, μια περιοχή όπου το είδος του αναπτύσσεται και ευδοκιμεί. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι το θράσος του δεν έχει όρια, αφού επέστρεψε για μια ακόμα φορά στον “τόπο του εγκλήματος” με σκοπό να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό στους κατοίκους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τοπική κοινωνία του Άαχεν είχε συγκλονιστεί για πρώτη φορά από την πρωτόγνωρη δράση του γκαζοκίλερ λίγες ώρες πριν το πιο πρόσφατο συμβάν. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν στην τροχαία ότι είδαν ένα ξέφρενο λευκό αυτοκίνητο να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αγνοώντας επιδεικτικά όλα τα σήματα και τις κάμερες ελέγχου της τροχαίας. “Είναι θαύμα το πως δεν θρηνήσαμε άπειρα θύματα”, δήλωσε ένας διάσημος εμπειρογνώμονας της τροχαίας. “Φυσιολογικά το είδος αυτό ζει στις θερμές περιοχές της νότιας Μεσογείου. Αν και σπάνιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Βγαίνει να κυνηγήσει συνήθως τις Κυριακές στην εθνική οδό. Στη Γερμανία είναι παρείσακτο είδος και δυστυχώς αν το αφήσουμε να πολλαπλασιαστεί, αυτό θα επηρεάσει δραματικά το τοπικό οικοσύστημα προξενώντας μαζικές εξαφανίσεις πολλών άλλων τοπικών ειδών”.

Ανεπίσημες μαρτυρίες θέλουν τον στυγερό γκαζόβιο να μην ήταν εντελώς μόνος του. Δυστυχώς, οι κάμερες δεν κατέγραψαν τη θέση του συνοδηγού, στην οποία λέγεται ότι βρισκόταν η συνεργός του, η περιβόητη Βιολόγος Δρ. Χαρούκλεια (όνομα συνθετικό από το Χάρος + κλέος). Αν αυτό αληθεύει, τότε πρόκειται για έναν ακαταμάχητο φονικό συνδυασμό, μη αντιμετωπίσιμο από καμιά τροχαία ή στρατό αυτού του πλανήτη. Το παρανοϊκό φρενοβλαβές ταμπεραμέντο του ψυχοπαθούς καυλοτίμονου σε συνδυασμό με τις πανίσχυρες γνώσεις της Δόκτορος πάνω στην γκαζοεπιδημιολογία και στους γκαζοϊούς (gasoviruses), καθιστούν αυτό το δίδυμο τον απόλυτο κίνδυνο για την περιοχή, περισσότερο μάλιστα και από εκείνον της πανδημίας του Κορωνοϊού. Μάλιστα, οι πολίτες καλούν τις αρχές να επιβάλλουν το συντομότερο δυνατόν ένα πολύμηνο Lockdown, μέχρι να βεβαιωθούν ότι το γκαζοκτήνος θα έχει φύγει από την περιοχή τους.

Πηγή: Trust me dude (clopyright 2020)

Υπολογιστές: Extensions και εργαλεία που θα μας λύσουν τα χέρια!

Επειδή όλοι μας λίγο πολύ ασχολούμαστε ή εργαζόμαστε με τον υπολογιστή μας και καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της εργασίας μας είναι το σερφάρισμα στο ίντερνετ, σκέφτηκα να αναρτήσω εδώ μερικές προτάσεις για πρόσθετα στον firefox, chrome και opera. Εργάζομαι κάθε μέρα με όλους τους browsers, καθένας για διαφορετική δουλειά. Πολλές φορές έχω πάνω από 100 tabs ανοιχτά, πολλά από αυτά για να τα μελετήσω μετά. Ψάχνοντας με τον καιρό βρήκα τις παρακάτω πολύ καλές λύσεις, οι οποίες θα σας αλλάξουν εντελώς τον τρόπο εργασίας με τους browsers και θα σας κάνουν τη ζωή πολύ πιο εύκολη.

Dark Reader
https://darkreader.org

Dark Reader Extension

Αυτό το extension μετατρέπει τις ιστοσελίδες να έχουν σκοτεινό background και είναι το καλύτερο. Δοκίμασα μέχρι σήμερα πολλά τέτοια πρόσθετα, αλλά πάντα είχαν προβλήματα. Ειδικά τις νυχτερινές ώρες είναι άκρως απαραίτητο!

 

OneTab
https://www.one-tab.com

OneTab

Αυτό το πρόσθετο παίρνει όλα τα ανοιχτά tabs και τα κάνει όλα ένα μια λίστα σε ένα μοναδικό tab. Πατώντας πάνω σε κάποιο λινκ της λίστας ανοίγει ξανά το αντίστοιχο tab.

 

NoScript
https://noscript.net

NoScript

Εδώ και δέκα χρόνια δεν σταμάτησα ποτέ να το χρησιμοποιώ. Κόβει αυτόματα όλα τα scripts μιας σελίδας που επισκέπτεστε πρώτη φορά. Κατόπιν βλέπετε τι τρέχει από πίσω και θέτετε κανόνες.

 

Install Chrome Extensions
https://addons.opera.com/el/extensions/details/install-chrome-extensions

Install Chrome Extensions

Με αυτό το πρόσθετο μπορούμε να εγκαταστήσουμε στον opera όλα τα πρόσθετα του chrome.

 

Opera GX Gaming Browser
https://www.opera.com/el/gx

Opera GX Gaming Browser Opera

Ο σχετικά καινούριος αυτός browser έχει RAM, CPU και Network bandwidth limiters. Για παράδειγμα, εγώ τον έχω ρυθμίσει να χρησιμοποιεί μέχρι 2GB RAM και τους μισούς μόνο πυρήνες του επεξεργαστή. Επίσης, έχει πολλές καινοτομίες, όπως πάντα. Συμπαθώ πολύ τον Opera, γιατί όλες σχεδόν οι καινοτομίες προήρθαν από αυτόν. Πριν πολλά χρόνια είχα την τύχη να τον κατεβάσω σχεδόν μόλις είχε πρωτοεμφανιστεί και αμέσως τον αγάπησα, γιατί ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε tabs για τις ιστοσελίδες και πάρα πολλά άλλα. Παλιές αναμνήσεις και νοσταλγίες ενθουσιασμού από καλές καινοτομίες.

AutoHotKey
https://www.autohotkey.com

AutoHotKey

Πρόκειται για ένα προγραμματάκι για τα Windows, το οποίο το χρησιμοποιώ χρόνια τώρα. Στις εταιρίες που δούλευα μου εξοικονομούσε απίστευτο χρόνο στο να γράφω στο πληκτρολόγιο. Για όσους δεν το γνωρίζουν, με αυτό φτιάχνεις πολύ εύκολα σκριπτάκια για εργασίες που κάνεις στο πληκτρολόγιο και πρέπει να τις επαναλαμβάνεις συνεχώς. Κατόπιν με τους δικούς σου συνδυασμούς πλήκτρων μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα. Από εισαγωγή προκαθορισμών κειμένων, τρέξιμο προγραμμάτων, συμπλήρωση ιστοσελίδων κλπ.

 

Print Edit WE
https://chrome.google.com/webstore/detail/print-edit-we/olnblpmehglpcallpnbgmikjblmkopia

Print Edit WE

Αυτό το πρόσθετο μας βοηθάει να επιλέξουμε τι ακριβώς θα εκτυπώσουμε από μια ιστοσελίδα. Μπορούμε να την απλοποιήσουμε ή και να σβήσουμε όλα τα άχρηστα τμήματα που δεν χρειαζόμαστε.

Αυτά προς το παρόν. Τα περισσότερα πρόσθετα δουλεύουν και στον chrome και στον firefox. Για τον Opera θα χρειαστούμε το Install Chrome Extensions.

3000 μέρες: μετακόμιση στο wordpress

Το σκεφτόμουν αρκετό καιρό και να που το έκανα πραγματικότητα. Η σελίδα μετακόμισε και οριστικά από την πλατφόρμα του blogger στην αντίστοιχη του WordPress. Έχω τον δικό μου προσωπικό χώρο, τα δικά μου εργαλεία και αρκετό μεράκι για δουλειά. Σκέφτηκα, επίσης, ότι το blog είναι καλό να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο πιο λιτό, προσανατολισμένο στα κείμενα, παρά στη δομή και τα εκθαμβωτικά γραφικά. Για αυτόν τον λόγο, το χτίζω σιγά – σιγά και προσεκτικά, διορθώνοντας παράλληλα κάποιες ατέλειες εξαιτίας της αλλαγής πλατφόρμας.

Προχθές σχεδίασα το banner και το logo. Έπαιξα με διάφορα σχέδια και μέχρι στιγμής είμαι εδώ:

logo2

Πάνω απ’ όλα το σημαντικότερο είναι να συνεχίσω να γράφω και να εμπλουτίζω το blog με μικρές καινούριες εμπειρίες και σκέψεις ζωής. Προχωράμε καλά.

Αρχείο

Κατηγορίες άρθρων

Αναρτήσεις

January 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Σελίδες

Αρχείο

Κατηγορίες άρθρων

Αναρτήσεις

January 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Σελίδες