Το να ξεκινήσει να αναλύσει κάποιος το ζήτημα της ελληνικής οδήγησης και των θανάτων από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στους ελληνικούς δρόμους είναι μεγάλο ζήτημα, και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα καταλήξει σε κάποια βέβαια συμπεράσματα.

Ίσως να είναι οι κακές συνθήκες ζωής, τα νεύρα, οι πιστωτικές κάρτες και τα χρέη που τρέχουν, όμως στο τέλος χάνονται ανθρώπινες ζωές, και όλα αυτά από το τίποτα για το τίποτα. Δεν μπορεί, όμως, να δικαιολογήσει κανείς εγκληματικές πράξεις αμέλειας ή νοοτροπίας.

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάστηκε σε πάρα πολλά site ως αστείο. Επειδή οδηγώ και εγώ μηχανάκι και τώρα τελευταία και ποδήλατο, αφού είμαι στην Ολλανδία, προσωπικά δηλώνω ότι δεν υπάρχει τίποτα το αστείο. Μια γυναίκα για λόγους που δεν φαίνονται, ίσως να ήταν αφηρημένη, ταραγμένη, μεθυσμένη, οτιδήποτε τέλος πάντων, χτυπάει ένα παιδί που επέβαινε σε μηχανάκι στο φανάρι. Μετά το περιστατικό το παιδί της φωνάζει με αγανάκτηση και παράπονο, αλλά καθόλου επιθετικά. Έχει χτυπήσει, έχει σηκωθεί και δεν ξέρουμε μετά το βίντεο ποια ήταν η τύχη του. Μπορεί μετά από δέκα λεπτά να έχει πέσει κάτω και να έχει λιποθυμήσει από εσωτερική αιμορραγία. Κανείς μας δεν ξέρει. Τίποτα δεν είναι αστείο.
Και αν το καλοσκεφτούμε και οι δύο οδηγοί είναι θύματα: Ας βάλουμε τον εαυτό μας να έχει προκαλέσει ένα ατύχημα. Όσο και αν φταίμε, το ίδιο το γεγονός μας στιγματίζει. Ειδικά, ακόμα και να μην φταίμε, αν προξενήσουμε ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, δεν θα είμαστε πια οι ίδιοι άνθρωποι μετά από αυτό.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η γυναίκα για κάποια λογική αιτία πέρασε το κόκκινο και προξένησε το ατύχημα ακούσια. Όλοι μας κάποια στιγμή στην οδηγητική μας ζωή μπορεί για κάποιο λόγο να ξεφύγουμε από τον δρόμο, π.χ. από ένα καρδιακό επεισόδιο ή μια μηχανική βλάβη του αυτοκινήτου. Κανείς, όσο καλός οδηγός και να είναι δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος ότι δεν μπορεί να πάθει ένα ατύχημα, για αυτό και χρειάζεται πάντα προσοχή.

Δείτε και το παρακάτω ατύχημα.

Τι γίνεται, όμως, σε περιπτώσεις ασυνείδητων οδηγών, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση για το τι κάνουν; Αν η λέξη “παράνοια” μπορεί να χωρέσει σε ένα βίντεο, τότε το παρακάτω είναι το κατάλληλο.

Δείτε και μερικά ατυχήματα σε παγκόσμια κλίμακα.

Θα μπορούσα να γράψω σε αυτό το σημείο τις κλασσικές συμβουλές περί οδηγητικής ασφάλειας και να τονίσω τη σημασία τους, όπως και πόσους θανάτους αριθμούμε κάθε χρόνο στους ελληνικούς δρόμους. Δεν πιστεύω, όμως, ότι θα άλλαζε κάτι. Αυτοί που είναι ευσυνείδητοι, ήδη γνωρίζουν και μαθαίνουν συνεχώς τι πρέπει να κάνουν. Αυτοί που είναι ασυνείδητοι, δεν τους νοιάζει καν.
Πιστεύω, ωστόσο, ότι στα πρόστιμα θα έπρεπε να προστεθεί και ένα ακόμα σημαντικό μέτρο: Να ήταν υποχρεωτικό στους παραβαίνοντες να παρακολουθήσουν ξανά και ξανά βίντεο και φωτογραφίες από ατυχήματα. Και να τους πηγαίναν σε κάποιο νεκροτομείο να δουν διαμελισμένα πτώματα από ατυχήματα. Και σε μάντρες να βλέπουν πως γίνονται τα αυτοκίνητα μετά το ατύχημα. Και τέλος στα δικαστήρια να έρχονται εκδρομές από σχολεία και παρακολουθούν τη δίκη. Όσο ανόητος και να είσαι, μπροστά στα παιδιά, δεν μπορεί, θα ντραπείς λίγο.

Εκείνο που πρέπει να τονίσω για όλους τους ευσυνείδητους οδηγούς είναι ότι θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για τους κανονισμούς του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθότι αυτοί ενημερώνονται συνεχώς μετά από μελέτες ατυχημάτων, με σκοπό την πρόληψη των τελευταίων. Αλλά και να μην γράφεται κάτι στον Κ.Ο.Κ. οφείλουμε να το πράξουμε.
Για παράδειγμα, θα πρέπει και οι πίσω επιβάτες να φοράνε πάντοτε τις ζώνες ασφαλείας! Θα μου πει κάποιος που δεν το έχει ψάξει ακόμα: “μα κινδυνεύουν τόσο πολύ;” Διαβάστε την απάντηση από το αξιόλογο site του www.seatbelt.gr.

Οι επιβάτες των αυτοκινήτων στα πίσω καθίσματα, εάν δεν φορούν τη ζώνη ασφάλειας, σε περίπτωση ατυχήματος κινδυνεύουν όχι μόνο να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν οι ίδιοι αλλά να σκοτώσουν τον οδηγό του αυτοκινήτου ή άλλο επιβάτη της μπροστινής θέσης.

Σε περίπτωση ατυχήματος, ο κίνδυνος θανάτου του οδηγού ή άλλου επιβάτη της μπροστινής θέσης λόγω του ότι υπάρχουν επιβάτες στα πίσω καθίσματα που δεν φορούν τη ζώνη ασφαλείας τους, αυξάνεται δραματικά.

Σε περίπτωση ατυχήματος με χαμηλή ταχύτητα των 30 χμ/ώρα, ένας ενήλικας μέτριου βάρους στα πίσω καθίσματα, χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας, πετάγεται μπροστά, με δύναμη 3,5 τόνων. Με μια τέτοια δύναμη που δημιουργείται ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες, ο επιβάτης που πετάγεται μπροστά μπορεί να σκοτώσει άμεσα τον οδηγό ή άλλο επιβάτη της μπροστινής θέσης.

Δείτε και το αντίστοιχο βίντεο.